#7 Mabel

Mabel noemt zich nu schrijver, maar het duurde even voordat ze dat durfde te zeggen. Ze begon als marketeer en zorgde onder meer voor volle zalen in het Circustheater en stampte fashioncheque uit de grond. Op een dag zat ze aan tafel met twee mannen die wel heel vreemde ideeën hadden over wat vrouwen aanspreekt. Na dat gesprek besloot ze naar de stem in haarzelf te luisteren. Ze diende haar ontslag in en werd zelfstandig ondernemer. Na een boek over feminiene marketing (Miss Marketing) volgde een boek over de toekomst van seks (Holy F*ck) en nu werkt ze aan een nieuw, heel persoonlijk, project. Wat dat is? Dat hoor je in dit interview.

De onderwerpen die voorbijkomen in ons gesprek: studeren in Enschede, (leren) schrijven, feminiene marketing, gender, kwetsbaarheid als grootste valuta, de toekomst van seks, blijven leren, burn-out, bluffen (of een belofte doen).

Links bij deze aflevering:

Mabel op Instagram: https://www.instagram.com/mabelnummerdor/

Het boek Holy F*ck: http://www.holyfck.nl/

Ervaring Geen Bezwaar
Ervaring Geen Bezwaar
#7 Mabel
Loading
/
Door |2021-02-23T18:08:37+00:0023 februari 2021|0 Reacties

#6 Fenneke

Dit is een hele speciale aflevering. Ik sprak namelijk met Fenneke, mijn moeder. Zij is al weer een jaar of dertien met pensioen, maar ruim veertig jaar een vakvrouw geweest. Toen ik opgroeide was haar domein de bibliotheek in een klein dorp in de provincie Groningen. Daar werkte ze 25 jaar als filiaalhoofd. Maar hoe ze daar terecht kwam? En wat ze voor die tijd deed qua werk? Dat wist ik eigenlijk niet. Hoe vaak heb je nou lange gesprekken met je ouders over hun werk? Meestal worden verhalen daarover verteld in kleine stukjes en leg je zelf in de loop van je leven die puzzelstukjes bij elkaar. Uiteindelijk blijft het verhaal fragmentarisch. Een interview opnemen was dan ook de uitgelezen kans om het verhaal van mijn moeder als werkende vrouw compleet te maken.

Fenneke vertelde openhartig over de keuze voor het vak van bibliothecaris, dat misschien niet haar eerste keuze was. Over het vrijwilligerswerk dat ze deed voor scouting in de jaren dat ze niet werkte. Hoe ze uiteindelijk in dat dorpje terechtkwam als filiaalhoofd en flink tegengewerkt werd. We hadden het over dat verschrikkelijke moment dat de man van een collega haar mishandelde. En hoe ze koppig doorging, ondanks alles. Bijvoorbeeld met het verzinnen van een nieuwe rubricering voor de boeken in haar eigen bibliotheek. Of het introduceren van de logeerbeer in de jaren negentig. Met zo’n lange carrière in hetzelfde vak kun je ook terugblikken op de ontwikkelingen in het vak. De digitalisering bijvoorbeeld en hoe de plattelandsbibliotheken nu wel weer lijken op de leeszalen van de jaren zestig, toen ze haar carrière begon. Fenneke vertelde ook dat ze het einde van haar carrière anders had vorm moeten geven, maar dat ze sinds die tijd zeker andere bezigheden heeft gevonden die toch ook weer in lijn liggen met wat ze in haar werk ook al deed.

Links die horen bij dit interview:

Mijn blogpost over het Lifenaut project en hoe me dat inspireerde tot het vastleggen van familieverhalen (geschreven in het Engels): https://infullflow.net/2019/11/stories-for-the-future/

De website van Fenneke: https://fennekewijnia.nl/

Je kunt haar recente werk volgen op Flickr: https://www.flickr.com/photos/fenneke/

Ervaring Geen Bezwaar
Ervaring Geen Bezwaar
#6 Fenneke
Loading
/
Door |2020-12-22T15:06:40+00:0022 december 2020|0 Reacties

#5 Sibrenne

Sibrenne is zelfstandig ondernemer en helpt mensen te leren in organisaties. Online tools zijn essentieel in haar werk. Eigenlijk dus ook volstrekt logisch dat ik haar online sprak, via Zoom.

Via de PABO in Dordrecht en Toegepaste Onderwijskunde in Enschede is Sibrenne in dit vak gerold. Niet meteen als ondernemer, maar een belangrijke werkgever leerde haar wel alvast ondernemerschap binnen de kaders van een baan. Nu werkt ze samen met Joitske, die ik eerder al interviewde, onder de vlag En nu online. Boeken spelen een belangrijke rol in haar werk. Sibrenne leest graag om haar kennis te vergroten, ook op vakgebieden die niet meteen te maken hebben met haar werk. Bovendien schreef ze samen met Joitske zelf twee boeken. Ik vroeg haar wat boeken schrijven eigenlijk oplevert. Voorafgaand aan haar ondernemerschap heeft Sibrenne kort geflirt met het idee om in het buitenland te werken. Een half jaar bracht ze door in Ghana, in een dorpje zonder voorzieningen, om een kleuterschool te beginnen. Uiteindelijk besloot ze dat werken vanuit Nederland haar beter paste. In het gesprek legt ze uit waarom. En ook waarom ze zichzelf over twintig jaar ziet staan in een bloemenwinkeltje.

Meer over Sibrenne’s werk vind je op ennuonline.com

De publicaties van Sibrenne en Joitske: https://ennuonline.com/boeken/

Het interview met Joitske (aflevering 3): https://ervaringgeenbezwaar.nl/podcast/3-joitske/

Met dank aan podcastveteraan Mark Fonseca Rendeiro voor tips over het online opnemen. Luister zijn podcast op http://citizenreporter.org/

Ervaring Geen Bezwaar
Ervaring Geen Bezwaar
#5 Sibrenne
Loading
/
Door |2020-11-26T09:35:21+00:0026 november 2020|3 Reacties

#4 Wilma

Wilma is journalist. Opgeleid in Zwolle, gegroeid bij nu.nl, chef geweest bij het Parool en een (te) kort niet-journalistiek uitstapje gedaan als algemeen directeur bij de Open State Foundation. Dat somt ongeveer Wilma’s carrière tot nu toe op. En ze moet nog veertig worden. Ik sprak met haar vlak voordat ze de overstap maakt naar de NOS als adjunct-hoofdredacteur. Ons gesprek meanderde door het journalistieke vak dat behoorlijk veranderde door online nieuwssites en social media, ging over hoe je leert leidinggeven, had tot gevolg dat Wilma concludeerde meer op haar moeder te lijken dan ze dacht en maakte duidelijk dat een andere keuze dan voor journalistiek geen optie was.

De links die horen bij de introductie:

Ervaring Geen Bezwaar
Ervaring Geen Bezwaar
#4 Wilma
Loading
/
Door |2020-08-05T08:32:25+00:005 augustus 2020|0 Reacties

#3 Joitske

Vanuit Wageningen trekt Joitske de wereld in om te gaan werken. Na ongeveer tien jaar keert ze terug naar Nederland, twee kinderen en een bak met ervaring rijker, en nu runt ze met een collega haar eigen organisatie gericht op het leren met behulp van technologie. Joitske heeft in veel verschillende landen gewerkt en toch komt ze terug naar Nederland. Waarom? En hoe bouw je dan weer een netwerk op? Hoe bevalt het haar om zelfstandig ondernemer te zijn? En gebruikt ze de kennis die ze in Wageningen heeft geleerd nu nog steeds?

Onderwerpen die in dit interview voorbij komen: kiezen voor Universiteit Wageningen, werken in het buitenland, Mali, driejarige contracten, wennen in Nederland, een netwerk opnieuw opbouwen, online leren, bijblijven in je vak, ondernemerschap, dingen die mislukken.

Meer over Joitske’s werk vind je op ennuonline.com

De bonustip aan het eind:

Rokia Traoré’s album Né So op Spotify.

Achtergrond bij het album.

Ervaring Geen Bezwaar
Ervaring Geen Bezwaar
#3 Joitske
Loading
/
Door |2020-06-17T11:28:04+00:0017 juni 2020|0 Reacties

#2: Mirjam

Mirjam is chemisch technoloog. Wat doe je dan eigenlijk? En hoe kom je als Fries in Zwitserland terecht? Mirjam spreekt vol passie over haar vak, het werk dat ze tot nu toe heeft gedaan, de keuzes die ze maakte in haar carrière en hoe internationaal reizen je perspectief verandert. En dat allemaal vanaf een stapelbed in een chalet omringd door bergen.

Onderwerpen die voorbij komen in dit gesprek: studiekeuze, chemische technologie, carrière maken, werken voor een internationaal bedrijf, consultancy, leidinggeven, wonen in het buitenland.

Ervaring Geen Bezwaar
Ervaring Geen Bezwaar
#2: Mirjam
Loading
/
Door |2020-04-24T13:20:47+00:0024 april 2020|0 Reacties

#1: Amarens

Ze werd voor haar dertigste mede-eigenaar van een bedrijf, maar nu onderneemt ze zonder personeel. Wat heeft haar doen besluiten haar bedrijf te stoppen? En hoe is ze eigenlijk in het communicatievak terechtgekomen? Amarens praat openhartig over haar carrièrekeuzes en haar burn-out.

Onderwerpen die voorbijkomen in deze aflevering: communicatie, ondernemerschap, leidinggeven, alpe d’huzes, burn-out.

Ervaring Geen Bezwaar
Ervaring Geen Bezwaar
#1: Amarens
Loading
/
Door |2020-01-14T10:50:04+00:008 januari 2020|0 Reacties
Ga naar de bovenkant