ervaring geen bezwaar cover
lezer

Twintigtwintig. Het zit er bijna op. Wat was het een jaar!

Eind vorig jaar besloot ik dat ik vrouwen wilde gaan interviewen, over hun werk. Mijn bescheiden bijdrage aan het normaliseren van vrouwelijke professionals. Geen vragen over hoe dat allemaal te combineren is met een gezin. Geen vragen over hoeveel uren je wel of niet werkt. Wel vragen over wat de vrouw drijft, wat haar vak zo leuk maakt, welke keuzes ze maakt in haar carrière en welke merkwaardige hobbels ze daarbij soms moet nemen om door te gaan. Ik nam een getal in mijn hoofd. Tien afleveringen, dat vond ik realistisch. Met de nieuwste aflevering erbij kom ik op zes. Niet slecht gezien het jaar dat we hadden.

Ik sluit 2020 af met een hele speciale aflevering van ervaring geen bezwaar. Ik sprak namelijk met Fenneke, mijn moeder. Zij is al weer een jaar of dertien met pensioen, maar ook ruim veertig jaar een vakvrouw geweest. De wens om haar te interviewen bestond al langer, maar omdat alles dit jaar anders dan anders liep kwam het er niet van. Totdat ik voor het vorige interview de knoop doorhakte en koos de gesprekken online te voeren. Dat bood de kans om ook mijn moeder op veilige afstand uitgebreid te spreken. Ik stuurde haar dus de microfoon toe en samen installeerden we ons op onze bureaustoelen. Zij in Ter Apel op de eerste verdieping van het huis waarin ik geboren ben, op de werkplek waar vroeger mijn vader vele avonduren doorbracht met het corrigeren van wiskundeproefwerken, maar die nu haar domein is voor het bewerken en printen van foto's. Ik in Amersfoort op de eerste verdieping van het huis dat ik vier jaar geleden kocht met Ton, in mijn eigen werkkamer, een zegen in dit thuiswerkjaar.

Natuurlijk weet ik veel van mijn moeder. Ik weet ook best veel van het werk dat ze deed. Zo hielp ik als kind regelmatig mee op haar werkplek tijdens vakanties. Haar domein was de bibliotheek in een klein dorp in de provincie Groningen. Hoe ze daar terecht kwam? Dat wist ik eigenlijk niet. Hoe vaak heb je nou lange gesprekken met je ouders over hun werk? Meestal worden verhalen in verteld in kleine stukjes en leg je zelf in de loop van je leven die puzzelstukjes bij elkaar. Uiteindelijk blijft het verhaal fragmentarisch. Als kind heb je bovendien helemaal niet zoveel interesse in 'het verhaal' van je ouders. Ik vond het dan ook een voorrecht om nu een paar uur ongestoord te kunnen spreken met mijn moeder. Nou ja, we werden natuurlijk wel even onderbroken door een deurbel. Een pakketbezorger die nog maar weer eens een pakket kwam afleveren.

Fenneke vertelt openhartig over de keuze voor het vak van bibliothecaris, dat misschien niet haar eerste keuze was. Over het vrijwilligerswerk dat ze deed voor scouting in de jaren dat ze niet werkte. Hoe ze uiteindelijk in dat dorpje terechtkwam als filiaalhoofd en flink tegengewerkt werd. We hadden het over dat moment waarop ze met blauwe plekken thuiskwam nadat ze in elkaar geslagen was door de man van een collega. En hoe ze koppig doorging, ondanks alles. Bijvoorbeeld met het verzinnen van een nieuwe rubricering voor de boeken in haar eigen bibliotheek. Of het introduceren van de logeerbeer in de jaren negentig. Met zo'n lange carrière in hetzelfde vak kun je ook terugblikken op de ontwikkelingen in het vak. De digitalisering bijvoorbeeld en hoe de plattelandsbibliotheken nu wel weer lijken op de leeszalen van de jaren zestig, toen ze haar carrière begon. Fenneke vertelde ook dat ze het einde van haar carrière anders had vorm moeten geven, maar dat ze sinds die tijd zeker andere bezigheden heeft gevonden die toch ook weer in lijn liggen met wat ze in haar werk ook al deed.

Ik vond het ontzettend leuk om op deze manier het eigen verhaal van mijn moeder vast te kunnen leggen. Ik kan het iedereen aanraden om, indien mogelijk, een dergelijk gesprek te voeren én vast te leggen. Een gesprek met mijn vader volgt, maar helaas voor hem, deze podcast is alleen een podium voor vakvrouwen 😉

Ik hoop dat je toch een fijn en klein feest kunt vieren om 2020 af te sluiten. En vergeet niet, mede dankzij het werk van deze vrouw is er hoop voor ruimer leven in 2021.

Veel luisterplezier en tot de volgende!

Elmine

ervaring geen bezwaar vind je op:
ervaringgeenbezwaar.nl
Spotify
Apple podcasts
en via je eigen vertrouwde podcast app
MailPoet